در سالیان اخیر بخصوص طی دو دهه گذشته فناوری های ارتباطی از جمله رسانه های اجتماعی و فضای مجازی پیشرفت و تغییرات بسیاری را طی نموده است و این پیشرفتها علی رغم ایجاد فرصتهای فراوان برای افراد موجب به وجود آمدن مشکلات سلامت روانی و اجتماعی و حتی جسمانی برای کاربران این تکنولوژی ها شده است که در زیر به برخی از آنها اشاره می شود.
تاثیرات مثبت رسانه های اجتماعی:
دسترسی به اطلاعات عمومی و سلامت: افراد به مدد شبکه های اجتماعی و فضای مجازی میتوانند به راحتی به اطلاعات بیشمار موجود بدون صرف هزینه و زمان زیاد دسترسی پیدا بکنند و حتی با متخصصین ارتباط مستقیم برقرار کرده و در راستای مشکلات و پرسشهای خود کمک حرفه ای دریافت کنند.
تعاملات اجتماعی و افزایش مهارتهای اجتماعی: افراد بخصوص جوانان و نوجوانان با پیوست به گروه ها و شبکه های اجتماعی میتوانند مورد حمایت اجتماعی قرار گرفته و افکار و نگرانی های خودر را با دیگران به اشتراک گذاشته و همدردی کنند و یا مهارتهای خود را گسترش دهند.
خود باوری: رسانه های اجتماعی میتوانند به عنوان یک سکوی موثر برای بیان و نمایش ایده ها، نو آوری ها و خلاقیت های نو جوانان و جوانان عمل کرده و در در نتیجه دریافت بازخوردهای مثبت موجب ارتقای خود باوری و عزت نفس افراد شود.
ایجاد کسب و کار و درآمد: نوجوانان و جوانان به وسیله رسانه های اجتماعی بسیار راحت تر و سریعتر میتوانند ایده ها و توانای های خود را به تعداد بسیار زیادی از افراد بشناسانند و از طریق ارائه خدمات ، ایده ها و کالا های خود کسب درآمد کرده و کسب و کار های جدید و نو ظهور ایجاد کنند.
آشنایی با پیشرفتهای علمی و فناوری به روز و بکار گیری آن: افراد بخصوص نوجوانان و جوانان از طریق فضای مجازی و اینترنت می توانند به تعداد بیشماری از اطلاعات و مقالات علمی معتبر دسترسی داشته و افق دید خود را کسترش دهند.
تاثیرات منفی رسانه های اجتماعی:
افسردگی و اضطراب: مطالعات نشان می هد ( برای مثال شنسا آرییل و دیگران 2018) که استفاده از شبکه های مجازی با میزانی از افسردگی و اضطراب در ارتباط است ( )
خواب: مطالعات علمی نشان میدهد که ( برای مثال جسیکا سی لونسون و دیگران 2016) با افزایش میزان استفاده از شبکه های مجازی میزان اختلالات خواب افزایش می یابد و این اختلال موجب ایجاد مشکلات بالینی فراوان برای کاربران می شود.
تصویر بدن: مطالعات نشان می دهد نوجوانان و جوانانی که حتی برای مدت کوتاهی از فیسبوک استفاه میکنند نگرانی های بیشتری در مورد تصویر بدن خود نسبت به سایر افرادی که اصلا از این شبکه استفاده نمی کنند دارند.
اعتیاد به اینترنت: کیمبرلی یانگ برای اولین بار در مقاله ای در سال 1996 مطرح نمود که استفاده نامناسب از اینتزنت می تواند ملاکهای اعتیاد را بر آورد کند. در کشورهایی مثل چین و کره جنوبی اعتیاد به اینترنت به عنوان یک تهدید سلامت عمومی تلقی می شود.
آسیب جنسی: وجود فراوان محتواهای جنسی نا مناسب که رفتارهای خطرناک، غیر اخلاقی و غیر واقعی را به تصویر میکشند و قرار گرفتن نوجوانان و جوانان در معرض این محتواها در رسانه ها و شبکه های مجازی اثرات منفی بسیاری بر نوجوان و جوانانی دارند که در آغاز تکامل هویت جنسی و اجتماعی خود هستند
تاثیر منفی بر عملکرد و ساختار مغز: مطالعات فراوانی نشان میدهد که ( برای مثال سون بویم هونگ، آندرو زالنسکی و دیگران، 2013) اعتیاد به اینترنت موجب ایجاد تغییرات در ساختارها وارتباطات مغزی شده و در نتیجه عملکرد آن را بصورت منفی تحت تاثیر قرار میدهد.